Januari

Tung snö kan skada dina växter

Snö isolerar mot kyla, så därför är det bra att skotta upp snö i perennrabatten. Däremot ska du vara försiktig med att lägga snö över buskar, som kan knäckas av tyngden. Tung blötsnö kan också fläka grenar på större träd och välta hela häckar. Ta därför för vana att sopa större snömassor av växterna efter varje snöfall.

Bli en fågelmatare

Så länge det är mörkt och kallt är det svårt för fåglarna att hitta mat i naturen. Hjälp dem att överleva vintern genom att stödfodra dem med näringsrik föda. Allra bäst är nötter, till exempel jordnötter och frön som solros och hampa. Häng också ut talgbollar och lägg gärna ut några äpplen på marken åt till exempel koltrastar och fasaner.

Undvik ris, bröd och kakor som inte innehåller tillräckligt med näring, fåglarna riskerar bli feta men undernärda.

Tänk på att fåglarna sjunger vacker under sommaren och hjälper dig i kampen mot ohyra och mygg.

Ett bra fågelbord

En bra fågelmatare gör det lätt för fåglarna att komma på maten, men bör vara utformat så att fåglarna inte kan gå runt i maten. Risken är annars stor för att de förorenar bland fröna och de kan då smitta varandra med sjukdomar. Till både frön och nötter finns det numera ”rör” som är lätta att fylla på. Söta fågelmatare i form av små hus är också trevliga och lättanvända. Eller välj en modern modell om du föredrar det.

Trötta krukväxter

Krukväxterna har det tufft nu. Det är både den torra inomhusluften och bristen på dagsljus som gör att de slokar. Vattna försiktigt så att de inte blir övervattnade och håll utkik efter spinn som gärna angriper när det är för torrt i luften. Att duscha bladen på gröna krukväxter kan vara till viss hjälp. Du kan också hänga belysning över krukväxterna och låta den vara tänd 12-15 timmar per dygn. Välj gärna en lågenergilampa.

Azaleadags

När julen är utstädad är det härligt att förgylla fönsterkarmen med något vackert. Så här års är azaleorna som allra bäst, så passa på att skaffa en planta i en färg du tycker om. Orkidéer är också prisvärda vinterblommare som ger glädje under lång tid.

Undvik gnagskador

Rådjur, kaniner, sork och möss har svårt att hitta mat under vintern, och i brist på annat gnager de gärna barken av träd och buskar. Trädstammar skyddar du bäst med någon form av gnagskydd, så kallat stamskydd, i form av kokosfibrer, plastspiraler eller stålnät. Huvudstammen på en vacker buske kan skyddas på samma sätt. Genom att trampa till snön intill växterna hindrar du smågnagare från att ta sig fram till växterna under skaren och gnaga där. Det finns också olika avskräckningsmedel du kan prova, de innehåller ämnen som djuren ogillar, och därför håller de sig borta.

Trampa inte sönder gräset

Gräset är ömtåligt på vintern. Det är främst fukt som skadar gräset. Ju mer du går på det, desto mer trycks snön till och risken för skador ökar. Ligger snön länge kan det bildas snömögel som tar död på gräset. Men låt barnen bygga sina snögubbar. Trädgården ska ju vara till glädje för alla!

Sätt färg på bordet

En enkel bukett tulpaner kan förvandla hela rummet från grått till färgstarkt! Välj gärna svenskodlade tulpaner och helst dem som börjat visa färg, så brukar resultatet bli lyckat. När du kommer från butik skär du av 2 cm av stjälken med en vass kniv och ställer buketten, med pappret kvar, i en vas med kallt vatten. Efter en timme kan du ta bort pappret och arrangera tulpanerna snyggt i en vas.

Fixa redskapen

Gör i ordning dina trädgårdsredskap för säsongen genom att tvätta, olja in och slipa dem. Då blir det mycket roligare att gå igång när våren kommer. Se också över gräsklipparen så att den är i ordning, och lämna in den för reparation redan nu om det behövs. Till våren är det kö på verkstan!

På spaning efter rosor

Har du julrosor i trädgården så gå en runda för att se om de börjat blomma ännu. Den vita julrosen, Helleborus niger, brukar vara först uppe medan hybriderna dröjer någon månad till. Och snart kommer de första snödropparna att göra dem sällskap!

Frödags

Det är fortfarande i tidigaste laget att börja så, men spana gärna in vårens frönyheter i tidningar och på internet. Det är alltid kul att komplettera sina favoriter med en ny variant. Vill du börja extra tidigt så skaffa miniväxthus med undervärme och termostat.

För dagbok

Börja skriva trädgårdsdagbok. Det är trevligt att följa utvecklingen av trädgården under året. Notera väderlek och vilka träd och blommor som slagit ut. Skriv också upp vad du sått och planterat, gärna med någon kommenterar om dina förväntningar. Då blir anteckningarna värdefulla minnen att gå tillbaka till.

 


Februari

Tung snö kan skada dina växter

Snömössor på träd och buskar är tjusigt, men tung blötsnö är inte bra för växterna som kan brytas av tyngden. Undvik fläkskador på buskar, häckar och träd genom att efter varje nytt större snöfall borsta snön från vintergröna buskar och unga träd. Att gå runt med en piassavakvast och liksom ”knuffa” på växterna brukar räcka om snön inte är för tung. Skotta däremot gärna upp extra snö under buskarna och över perennrabatterna. Där fungerar snön som ett skyddande täcke.

Fortsätt mata fåglarna

Småfåglarna får allt svårare att hitta mat ju längre vintern går. Förse dem med fett i form av talgbollar, fläsksvål, kokosfett eller osaltat smör. Jordnötter är också en bra källa till fett. Det finns särskilda fågelmatare som passar för nötter, föda som uppskattas av många fåglar. Fröblandningar lockar till sig en mängd olika småfåglar, särskilt omtyckt är solrosfrö. Släng inte ut mängder av bröd och ris, det innehåller inget som fåglarna egentligen behöver. Undvik allt som är salt eller innehåller mycket kryddor, som saffran. Några äpplen på marken blir koltrastar och en del andra fåglar glada för. Fortsätt mata fåglarna en bra bit in på våren, så stannar de kvar och hjälper de dig mot ohyran i sommar.

Ett bra fågelbord

En bra fågelmatare gör det lätt för fåglarna att komma åt maten, men den bör vara utformad så att de inte kan trampa runt i fröna. Risken är annars stor att de förorenar bland fröna och de kan då smitta varandra med sjukdomar. Till både frön och nötter finns det numera ”rör” som är lätta att fylla på. Söta fågelmatare i form av små hus är också trevliga och lättanvända.

Plantera om krukväxterna

Nu när ljuset börjar återvända är det dags att plantera om krukväxterna. Skaka av gammal torr jord, tvätta krukorna, fyll på med nyköpt blomsterjord och ge dina växter en bra start på det nya året. Om tillväxten varit kraftig byter du till en större kruka, annars är det inte nödvändigt.

Ny färg i fönstret

Det märks att dagarna blir längre och det är härligt att fylla fönsterkarmarna med nya växter. Så här års är bland annat azaleor och orkidéer som allra finast. Jordvivor är färgstarka krukväxter som är jättefina att duka med. De är inte så långlivade inne, men kan sedan planteras ut i rabatten.

Första vårblommorna

Pärlhyacint, vintergäck, krokus och kungsängslilja. Det är några av de mest omtyckta vårblommorna på lök. Nu är butikerna fulla med fördrivna lökväxter så att alla som vill kan ta förskott på våren. Ett enkelt och härligt sätt att välkomna våren på!

Skydda träd från rådjur och gnagare

Rådjur, kaniner, sork och möss gnager ibland på växterna och kan på sina håll orsaka stora skador. På vintern är vedartade växter, buskar och träd, mest utsatta. Trädstammar kan skyddas med olika former av stamskydd, i form av kokosfibrer, plastspiraler eller stålnät. Huvudstammen på en vacker buske kan skyddas på samma sätt. Genom att trampa till snön intill växterna hindrar du smågnagare från att ta sig fram till växterna under skaren och gnaga där. Det finns också olika avskräckningsmedel du kan prova, de innehåller ämnen som djuren ogillar, och därför håller de sig borta. Ibland kan rådjur skrämmas av enkla saker som upphängda cd-skivor eller fårull. Tyvärr vänjer de sig ofta snabbt och blir orädda igen. Om trädgården gränsar till ett område rikt på rådjur kan ett viltstängsel vara nödvändigt.

Gå inte på gräsmattan

Gräset är ömtåligt på vintern. Det är främst fukt som skadar gräset. Ju mer du går på det, desto mer trycks det till och risken för skador ökar. Använd därför plattsatta gångar så mycket som möjligt, och undvik att gå på gräset. Ligger snön länge kan det bildas snömögel som tar död på gräset. Undvik i möjligaste mån att lägga stora mängder snö på gräset.

Provodla gamla fröer

Gamla fröpåsar som ligger oöppnade eller bara delvis använda kan mycket väl innehålla livsdugliga fröer. Testa grobarheten genom att fukta ett hushållspapper och så ut ett antal frön och se hur många som gror. Lägg pappret i en plastburk eller –påse för att behålla fukten. Minst hälften bör gro för att det ska vara lönt att så ut resten av fröerna till våren.

Tänk på att fröer ska förvaras torrt, helst svalt och gärna mörkt.  

Botanisera bland årets nya fröer

Frökatalogerna dyker upp i början på året och snart fylls butikerna av nya fröer. Du hittar förstås gamla godingar som du känner till men oftast också en hel del nyheter. Vill du vara säker på att få en viss sort så var ute i god tid med dina fröinköp. Populära sorter och nyheter brukar ta slut först. Förvara fröerna torrt i rumstemperatur tills det är dags att så, när framgår på fröpåsens baksida.

Förbered årets första sådd

I februari kan du börja förodla en del av sommarens grönsaker och blommor.  Purjolök, selleri, kronärtskocka och chili är några av dem som bör i jorden tidigt för att hinna utvecklas. På blomstersidan är det pelargon, heliotrop och jätteverbena som ska sås först.

Köp hem såjord, såkrukor och fröer i god tid. Har du gamla krukor så tvätta dem noga och se så att de är hela. Använd aldrig smutsiga krukor, som kan föra över sjukdomar. Såjord är speciellt anpassad till sådd. Växter som har lång utvecklingstid är särskilt känsliga och behöver därför en bra jord. Har du gammal jord kan du lägga ut den i rabatterna eller bottna riktigt stora utomhuskrukor med den.

Fixa redskapen

Gör i ordning dina trädgårdsredskap för säsongen genom att tvätta, olja in och slipa dem. Då blir det mycket roligare att gå igång när våren kommer. Se också över gräsklipparen så att den är i ordning, och lämna in den för reparation redan nu om det behövs. Till våren är det kö på verkstan!

En snödroppsbukett

Snödroppar är underbara snittblommor. Det räcker med en liten nätt bukett för att du ska kunna njuta av dem. Doften är svag, men ljuvligt söt. Ställ gärna den lilla vasen (kanske ett snapsglas) på en spegel så kan du dessutom se blommornas vackert tecknade innanmäte. Ett alternativ, om jorden är tinad, är att gräva upp några lökar och sätta i en kruka på bordet. Efter blomningen kan du gräva ner lökarna igen.

De första penséerna

Har du en inglasad balkong, en veranda eller ett uterum som du börjar använda tidigt, så är det all idé att köpa några krukor med penséer att förgylla tillvaron med. De tål ju lite frost och du behöver därför inte passa dem så noga. Men glöm inte vattna igenom jorden, uttorkade växter är känsligare för minusgrader. Så snart temperaturen klättrar över nollstrecket på dagarna kan du flytta ut krukan på entrétrappan.


Mars

Vårvintern ställer till problem

Ordet vårvinter säger egentligen allt om hur vädret är i mars. Ömsom vår, ömsom vinter. De flesta växter klarar temperaturväxlingarna bra, och den största faran är faktiskt vårsolen.

De dagar solen lyser starkt kan växter som rosor och olika klätterväxter börja sträcka sig mot ljuset. Kommer det då en riktigt kall period kan växterna frysa tillbaka. De flesta klarar av att börja om, men växter som blommar på årsskotten, till exempel hortensia, kan ha fått skador som gör att årets blomning helt uteblir.

Genom att skugga växter som står varmt och soligt med till exempel säckväv eller dubbla lager fiberduk förhindras de att börja växa för tidigt och de får mindre skador.

Njut av vårlökarna

Vintergäck och snödroppar tittar upp samtidigt som snön drar sig tillbaka. Sen är det snart dags för krokus, kungsängsliljor och de allra första tulpanerna. Gå ut och njut av dem ofta, för denna ljuvliga tid är snart förbi! Ta gärna några foton på rabatten som minne när du ska sätta ut nya lökar till hösten.

Har du haft fördrivna vårlökar i kruka inomhus kan du gräva ner dem så snart tjälen gått ur jorden.

Vårstäda gräsmattan

Kalka gräsmattan, gärna ovanpå den sista snön. När marken torkat upp, och gräsmattan inte längre sviktar på grund av fukt när du går på den är det dags att räfsa bort rester av fjolårslöv, kvistar och annat skräp. Räfsa inte för hårt, då kan du skada gräsmattans rötter. Räfsa även bort eventuellt snömögel.

Mossa behandlas bäst med hjälp av medel mot mossa som vattnas ut över drabbade områden. Om gräsmattan har kala fläckar kan du rugga upp jorden och så i nytt gräs när våren kommer på allvar.

Dags för frösådd

Nu är det äntligen dags att få jord under naglarna! Köp hem fröer till blommor och grönsaker, samt såjord, krukor och gärna ett mindrivhus där du kan förkultivera växterna. Så inte för tidigt, utan följ anvisningar som såtid som finns på fröpåsen. De flesta frön sås ½-1 cm under jord, men vissa frön är ljusgroende och ska då inte täckas alls. Om så är fallet brukar det framgå på fröpåsen. Ta hand om din sådd genom att hålla den lätt fuktig.

Beskärning äppel- och päronträd

Nu är det dags för den årliga beskärningen av dina äppleträd. Unga träd mår bra av årlig beskärning, medan riktigt gamla träd som mest är till prydnad inte behöver beskäras så hårt. Träden svarar på beskärning genom att växa kraftigare, men det gäller att beskära på rätt sätt så att du inte tar bort fruktsporrarna och missar frukten! Alltför hård beskärning kan också leda till onödigt många vattenskott.

Beskärningen syftar till att föryngra trädet för att ge det ny vitalitet och att glesa ut det så att frukten får ljus och sol. Låna eller köp en bok om beskärning om du är osäker.

Päronträd beskärs också nu, men mer sparsamt än äppelträd. Kärnfrukter som körsbär, plommon och persika beskärs på sensommaren eller hösten.

Driv grenar i blom

Att driva fruktträdsgrenar i blom är lätt och ger härlig vårkänsla inomhus. Lättast att lyckas med är körsbär och äpple. Pil, hästkastanj och forsythia brukar också gå bra, och vill du ha en utmaning så prova syren. Ge grenarna ett vasst snitt och ställ dem i en hink med varmt vatten. Duscha dem ofta tills de börjar slå ut. Då ger du dem ett nytt snitt och arrangerar dem i en vas.

Städa försiktigt

Var inte för snabb med att röja rabatterna på våren. Fjolårsriset skyddar perennerna från såväl kalla nätter som den förrädiska vårsolen. Först när du ser att perennerna verkligen är på väg upp är det dags att klippa bort det vissna. Se upp så att du inte skadar knopparna som ligger i jordytan.

Ny kraft till krukväxterna

Börja gödsla dina krukväxter. En halv dos brukar vara lagom i början. Öka efter hand till full dos. Om du ännu inte planterat om krukväxterna är det dags nu.

Sticklingar

Har du gamla pelargoner som står och stampar kan du klippa ner dem och ta sticklingar. Klipp av en 8-10 cm lång stjälk, snitta den med en vass kniv och stick ner sticklingen i en kruka med jord. Sätt en plastpåse över som ”miniväxthus”. Även många andra krukväxter kan förökas genom sticklingar. Prova! Läs mer här

Vårkrukorna som hälsar välkommen

En kruka vid grinden eller entrén ser trevligt ut och hälsar dig välkommen hem efter jobbet, men är förstås också ett trevligt blickfång för dina gäster. Det finns en lång rad frosttåliga växter som går bra att plantera i den första vårkrukan. Penséer är de mest kända, men komplettera gärna med förgätmigej, tusenskönor samt prydnadsgräs och kryddväxter som timjan och rosmarin. Narcisser är också väldigt vackert att komplettera med. Läs mer här

Föryngringsbeskärning

Både prydnadsbuskar och bärbuskar kan ibland behöva föryngringsbeskäras. Det gäller också en del häckar. Detta görs bäst under vårvintern, i mars-april, innan saven börjat stiga. Många växter mår bra av att glesas ut för att ge kraft och utrymme åt nya skott. Hit hör röd- och svartvinbärbuske, korallkornell, snöbär, schersmin och buskrosor. Vissa växter kan man med fördel ge en total nedskärning med några års mellanrum för att få ny kraft och spänst i växten. Bland de växter som klarar detta finns rosenspirea, ölandstok, berberis, snöbär och vresrosor. Är du osäker, låna en beskärningsbok på biblioteket eller fråga i plantskolan.


April

Krukväxterna sätter fart

Det allt starkare solljuset och ökat antal soltimmar sätter fart på krukväxterna. Hjälp dem att hålla sig friska och starka genom att ge dem näring varje vecka. Dags att öka näringsmängden från halv till full dos (se förpackningen).

Vårsolen är tuff

Så länge det är tjäle i jorden kan växterna inte ta upp något vatten. Alltför stark vårsol kan göra att de sätter igång att växa tidigare än de borde och då riskerar de att torka ihjäl. Skydda växter som står soligt, och vintergröna växter, genom att skugga dem med säckväv eller några lager fiberduk. När jorden är tinad är det viktigt att ta bort täcket igen och vattna, om det är torrt i marken.

När jorden reder sig

När jorden torkat upp så mycket att den inte klibbar fast vid spaden när du gräver, säger man att den reder sig. Då är det dags att börja förbereda kökslandet för sommarsäsongen. Förbättra jorden med till exempel säckar med kogödsel och hönsgödsel, eller välbrunnen hästgödsel om du har tillgång till det. Är jorden kompakt kan du även tillföra kompost och barkmull för att ge den en bättre struktur. Blanda den befintliga jorden med jordförbättring och gödning och avsluta med att kratta ytan så att den blir jämn och fin.

Första sådden ute

Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, plasternacka, rädisa och ärter. Optimal groningstemperatur ligger några grader högre, kring 15-20 grader, så att vänta några veckor om det är klibbigt i jorden är inte fel. Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker.

Bra start för värmeälskare

Värmeälskande grönsaker behöver en bra start. Under april är det smart att så fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli i små krukor för senare utplantering. Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj när jorden är uppvärmd, men att förodla dem i småkrukor på fönsterbrädan eller i växthuset från slutet av april skyddar dem från såväl hastigt väderomslag som sniglar och annan ohyra.

Förodling

Det går fortfarande bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse. Senare halvan av månaden är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra. Tänk på att använda rena krukor och en bra såjord. Ett minidrivhus underlättar dina sådder. Och glöm inte namnskyltar!

Rabarbergodis

Den första rabarbern är mjällast och godast. Ännu lite mjällare blir den om den får växa mörkt. Det kan du enkelt fixa själv genom att sätta en mörk hink upp och ner över plantan när du ser de första knopparna i jordytan. Lägg en sten ovanpå så att hinken inte blåser omkull och titta till plantan varje vecka. Efter den första delikata skörden låter du rabarbern växa i det fria igen.

Snigelkampen är i full gång

Ge inte upp kampen mot sniglarna – och tro inte att vintern tagit ihjäl dem allihop. Nej, börja istället bekämpa dem som överlevt tidigt på säsongen så minskar skadorna drastiskt senare i sommar. Varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på en säsong, så genom att bekämpa dem tidigt besparar du dig själv massor av arbete. Enklast lägger du ut Snigelmedel i form av små pellets på ställen där sniglarna brukar hålla till. De äter av medlet, känner sig mätta, drar sig undan och dör. De snigelmedel som säljs i Sverige skadar varken miljön eller andra djur än snäckor och sniglar.

Latmasken rensar nu

Du som inte gillar att ha trädgården full med ogräs och avskyr att tillbringa semestern på knä i landet ska börja rensa nu! Ju tidigare du får bukt med ogräset, desto mindre blir det att göra sen. Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig raskt. Fleråriga ogräs som maskrosor, tistlar och kirskål måste grävas upp med rötterna för att de ska försvinna. Använd ett maskrosjärn eller en spade så att du får med hela roten, ända ner på djupet.

När perennerna vaknar

Kan du tydligt se det gröna på perennerna, de fleråriga växterna, titta upp ur jorden, ja då är det dags att börja ”städa” i rabatten. Klipp ner fjolårsriset, men var noga med att inte skada de nya knopparna. Riset kan du lägga i komposten, gärna finklippt så bryts det ner snabbare. Efteråt kan du toppa rabatten med välförmultnad kompost som stått över vintern, eller med 3-4 cm perennjord eller barkmull för att öka mullhalten i jorden. Mylla ner försiktigt i det översta jordlagret med en kratta.

Dahliorna kan plockas fram nu

Ta fram dina dahliaknölar och plantera dem i krukor så kommer de i blom extra tidigt under sommaren. Krukorna kan med fördel placeras i uterummet eller på annan ljus och frostfri plats. Om du låter dem ligga kvar på sin svala och mörka plats för vinterförvaring ännu en tid så duscha dem med lite vatten, så att de inte torkar ut för hårt.

Egen färskpotatis

Vill du ha egen potatis till midsommar är det nu du ska köpa sättpotatis! Varför inte prova lite olika sorter och upptäcka smakskillnaderna på vår mest odlade knöl?! Lägg sättorna till förgroning på en ljus plats med 5-15 grader varmt.

Stora städdagen

Tvättade du alla redskap och krukor innan du satte undan dem i höstas? Om inte, så är det dags att göra det nu, innan säsongen sätter igång på allvar. Smutsiga krukor och redskap kan föra med sig olika växtsjukdomar till de nya plantorna, så det kan löna sig att ta en städdag i redskapsboden! Passa på att se över gräsklipparen och lämna den till service vid behov.

Vårens första krukor

Du glömmer väl inte vårblommorna i utomhuskrukorna? Även om vintern inte släppt greppet helt går det att fylla urnor, korgar och krukor med frosttåliga växter såsom penséer, tusenskönor, förgätmigej och olika lökväxter till exempel kungsängsliljor, påsk- och pingstliljor. Det blir ett härligt och välkomnande blickfång vid grinden eller ytterdörren.


Maj

Krukväxterna behöver näring

Under våren och försommaren är tillväxten hos krukväxterna på topp och därför behöver de gödslas regelbundet. Ge en svag dos varje gång du vattnar eller full dos en gång i veckan. Lämplig utspädningsgrad står på förpackningen. Krukväxterna i söderfönstret kan behöva skuggas mitt på dagen när solen gassar som mest.

Sommarblommor vill ut

De sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor börjar längta utomhus. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni. Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen. Genom att ställa ut dem någon timme första dagen och sedan öka tiden successivt under en veckas tid så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vid vind och regn.

Grönsakslandet frodas

I maj kan du så de flesta grönsaker på friland, det vill säga direkt i kökslandet. Kanske är spenat, bondbönor, rädisor och rucola redan i jorden. I så fall är det nu dags för morötter, sallat, rödbetor och övriga grönsaker. Bönor och squash vill ha riktigt varm och go jord, helst kring 20 grader, och kan med fördel förodlas i småkrukor för senare utplantering. Använd växthus, uterum eller fönsterkarmen till detta. Genom att förodla får plantorna ett försprång utvecklingsmässigt och står också bättre emot angrepp av till exempel sniglar.

Sommarblommor sås ute

Många av våra mest älskade ettåriga sommarblommor gror bäst om de sås på friland, det vill säga direkt på sin växtplats. Rensa ogräs och luckra jorden med en räfsa innan du sår. Lämpliga för direktsådd är till exempel ringblomma, blåklint, aster, zinnia, romersk riddarsporre, blomsterlin, clarkia, kinesisk förgätmigej, inkakrage, slinger- och buskkrasse, jungfrun i det gröna, jätteeternell, kranskrage och praktmalva.

Plantering i växthus

Har du växthus eller uterum kan du nu plantera ut både blommor och grönsaker här, antingen du själv dragit upp plantor eller köper dem i blomsterbutiken. Tomat, gurka, melon, chili, paprika och kapkrusbär är några av de grönsaker som trivs bäst i värmen under glas. Odla dem i jordbädd eller stora krukor. Värmeälskande blommor är till exempel pelargoner och suckulenter.

Ge näring nu

När växtligheten satt fart är den mottaglig för näring. Därför är maj en väldigt bra månad för gödsling av trädgården. Tänk på att de flesta växter i trädgården behöver gödslas, såväl häckar som prydnadsbuskar och mindre träd. Gräsmattan förstås, kökslandet och tulpanerna. Perennrabatter och örtagård ska däremot gödslas mera sparsamt, men öka gärna mullhalten i jorden genom att lägga på kompost eller barkmull.

Ohyran får vårkänslor

Det är inte bara vi människor och växterna som spirar under våren. Även insekter av olika slag sätter fart och förökar sig. Humlor, bin och nyckelpigor gläds vi åt medan spinnkvalster, bladlöss och vita flygare är mindre välkomna. Tänk på att inte spruta urskillningslöst – då träffar du även nyttodjuren med gift. Ibland kan det räcka att spruta plantan med en hård vattenstråle eller såpvatten. Om angreppet inte ger med sig så välj så skonsamma medel som möjligt. Naturligt pyretrum är ett ämne utvunnet ur krysantemumblomman som är effektivt mot ohyran, men bryts ner snabbt och gör därför mindre skada i naturen.

Beskär rosorna

När björkarna har musöron, då är det dags att beskära rosorna, brukar man säga. Att björkarna har musöron betyder att dess blad börjar spricka ut. Detta är en signal för att de värsta frostnätterna är förbi och då är det också lämpligt att beskära rosor. Särskilt rabattrosor är känsliga för plötslig kyla om de just beskurits. Gammaldags buskrosor klarar ofta en något tidigare beskärning, så har du många rosor, börja med dem!

Stötta perennerna

Redan nu kan det vara idé att stötta perenner som lätt välter på grund av att de får tunga blommor eller är känsliga för vind. Genom att sätta ut stöd tidigt smälter de bättre in i grönskan och det hela ser mer naturligt ut. Perenner som kan behöva stöd är till exempel pioner och riddarsporrar.

Gräv ner dahliaknölar

Dahlior är extremt känsliga mot frost, men har du inte fördrivit dem så går det ändå bra att plantera ut knölarna nu. Det tar några veckor innan skotten tittar upp ur jorden, och då bör frostnätterna vara förbi. I norra delarna av landet är det i regel bättre att driva dahliaknölarna i krukor och plantera ut dem i juni, när du kan vara relativt säker på frostfritt väder. Var annars beredd med säckväv eller motsvarande som du kan lägga över de unga skotten, om det plötsligt varnas för en kall natt. Gladiolus, montbretia och doftlilja odlas på samma sätt som dahlior.

Sätt potatis

Dags att sätta potatis för dig som vill odla egen. Tänk på att plantera lagom djupt och hålla avstånd mellan både sättpotatisarna och raderna! Planteringsdjup 7-10 cm, sättavstånd: 20-30 cm, radavstånd: 60-70 cm. Potatis är känslig för jordbundna sjukdomar och bör därför odlas på ny plats varje år, så kallat växelbruk. För potatis rekommenderas ett 4-årigt växelbruk.

Gräsmattans tid är nu

Genom att klippa gräsmattan ofta och lagom högt, 3-4 centimeter, får du snabbt en grön och frodig gräsmatta. Om gräsmattan snaggas för hårt kan gräsets tillväxtpunkt ta skada och vissna istället för att få ny kraft. Genom att kalka och gödsla gräsmattan stärks gräset och kan då lättare vinna över ogräs och mossa. Maskrosor och tistlar bekämpas bäst med handkraft, genom att sticka dem med ett maskrosjärn när jorden är fuktig och lucker. Då får du säkrast upp hela roten. Genom att kantskära gräsmattan får den ett lyft och ger intrycket av att vara extra välskött.


Juni

Flytta ut sakta

Sommar, sol och värme är härligt, men unga plantor kan bränna sig i solen precis som människor. Därför ska plantorna avhärdas innan de planteras ut i rabatter och kruka. Låt dem vänja sig långsamt vid sol, vind och regn genom att sätta dem på en halvskuggig och vindskyddad plats de första dagarna. Lägg gärna lite fiberduk över både när solen steker som värst och under natten.

Dahliorna kommer ut

Har du dragit upp dahliaknölar, doftliljor och gladiolus i krukor kan de inte sättas ut förrän all risk för nattfrost är över eftersom de är extremt känsliga. I början på juni går det oftast bra, men håll ett öga på väderprognosen.

Grönsaksodling

Har du växthus är det kanske redan fullt med tomat, gurka, chili och andra värmekrävande plantor. Var noga med att vattna och gödsla regelbundet och håll efter ohyra så att det inte blir några allvarliga angrepp. Växthuset bör också luftas och skuggas under varma dagar. Är nätterna svala så låt en värmefläkt gå igång vid temperaturer under 8-10 grader.

Utnyttja söderläget

Har du ett varmt och skyddat söderläge kan du odla tomater och andra värmekrävande växer i krukor. Välj rejäla kärl, gärna hinkar. Ju större kruka desto mindre risk för uttorkning. Gödsla regelbundet, helst varje vecka. Flytande gödning fungerar utmärkt till krukodling.

Låt terrassen prunka

Odla sommarblommor i kruka på balkong, terrass och uteplats. Sommarblommor sätter nya knoppar hela säsongen så länge du vattnar, gödslar och plockar bort vissna blommor. Det är det enklaste sättet att få en lång och blommig säsong!

Planteringsdags

Början av juni är en perfekt tid att plantera nya perenner, buskar och träd i sin trädgård. Nu är utbudet i trädgårdsbutiken som störst och växterna tar sig snabbt. Var noga med att gräva igenom jorden ordentligt, rensa ogräs och förbättra gärna jorden med planteringsjord eller kogödsel. De allra flesta växter ska planteras på samma djup som i krukan. Glöm inte bärbuskarna!

Stöd i livet

Höga perenner välter lätt. Stötta dem genom att sätta upp växtstöd eller störar som du binder samman med ett grovt snöre. Ju tidigare på säsongen du sätter ut stödet, desto mindre kommer det att synas längre fram.

Klipp häcken

Kring midsommar är det perfekt att formklippa häckarna. Ta hjälp av ett snöre om du vill ha en riktigt rak häck. Var försiktig så att du inte klipper av sladden till häckklipparen och använd alltid jordfelsbrytare om du har en eldriven maskin.

Godsaker till plantorna

När tillväxten är i full gång är det perfekt att gödsla sina trädgårdsväxter. Gräsmattan, perennerna, rosorna och klematisplantorna behöver en giva. Glöm inte bort att även gödsla träd, häckar och buskar som du vill ge extra skjuts. Mylla ner gödseln i översta jordlagret och vattna, om du inte väljer att gödsla en dag när det regnar.

Kökslandet regerar

Tillhör du de trendiga har du redan ett köksland fullt med goda grönsaker. Men det går också att påbörja odling i liten skala såhär års. Täck jorden med markduk och ställ ut en eller ett par pallkragar som du fyller med planteringsjord blandad med välförmultnad kompost eller kogödsel i säck. En tredjedel av jorden får gärna vara befintlig trädgårdsjord, som då helst ska vara fri från ogräs. Räfsa utan jämn och fin och dra upp sårader. Vattna i såraden och strö sedan ut dina frön. Var försiktig så att du inte sår för tätt (läs på fröpåsen)! Täck fröna med jord så att de ligger ungefär dubbelt så djupt som fröet är stort och vattna igen. Lägg över fiberduk om du har. Glöm inte märka ut din sådd så att du minns vad du odlar.

Anlägg en örtagård

Att kunna plocka egna kryddor är underbar vardagslyx. Att anlägga en liten örtagård utanför köksdörren är enkelt och snabbt gjort. Du väljer en varm och skyddad plats med lätt och väldränerad jord, gärna en solig slänt. Köp färdiga plantor av fleråriga örter såsom timjan, oregano, gräslök, fransk dragon och salvia och komplettera med direktsådd av till exempel dansk körvel, gurkört, dill, persilja, koriander och mejram. Mynta, citronmeliss och libbsticka tar stort utrymme och gör sig därför bättre i en större örtagård. Rosmarin, citrongräs och basilika odlas bäst i kruka för att kunna flyttas under glas om sommaren blir sval. Rosmarin och citrongräs övervintras frostfritt i hela landet. Plantera gärna en häck av isop eller lavendel kring din örtagård.

Sommarlov

Låt krukväxterna få ett sommarlov utomhus! Många av våra vanligaste krukväxter tycker illa om sommarens torra och varma luft i bostaden och mår bra av att komma utomhus under sommaren. När temperaturen ligger stadigt över plus fem grader kan du låta dem stå ute ett par, tre månader. Tänk på att vänja dem långsamt vid solljuset så att de inte blir brända. Lägg lite fiberduk över första veckan. Bästa ”utflyttarväder” är molnigt, vindstilla och uppehållsväder. Tänk också på att de flesta krukväxter föredrar en plats i halvskuggan snarare än i solen. Växter med ludna blad, som saint paulia tycker inte om när det regnar på dem.


Juli

Sommarblommor varar länge

Sommarblommor varar länge, om du pysslar om dem. Vatten och näring behövs förstås. Tillför gärna en svag dos näring varje gång du vattnar! Många av sommarblommorna behöver också plockas rena från överblommat för att sätta nya knoppar. Ta för vana att gå över alla växter minst en gång i veckan så har du blomning fram i höst – ja, kanske ända till frosten kommer!

Skörden påbörjas

De första färskpotatisarna skördade du kanske redan till midsommar. Rädisor, spenat och plocksallat har också varit på gång ett tag. Under juli mognar också bönor och ärtor, de första morötterna och mycket mer. Glöm inte att vattna regelbundet för att dina grönsaker ska bli så fina som möjligt! Lägg gärna färskt gräsklipp (ca 5 cm tjockt) mellan raderna i landet, det motar både ogräs och tillför näring.

Tomatsommar

Egenodlade tomater är något av det godaste som finns. Nu kan du börja skörda och njuta av vårens skötsel. Det är också dags att toppa plantorna. Då går kraften åt till de befintliga frukterna (jo, tomaten är en frukt!) istället för att blomma i all evighet. Plocka också bort tjuvskott som envisas med att dyka upp. Det är också viktigt att hålla en jämn fuktighet i jorden och så jämn temperatur i växthuset som möjligt för att tomaterna inte ska spricka.

Skörda örter

Örter är lättodlat och snabbväxande. Använd dem ofta i maten, och prova gärna nya kombinationer. Strax innan örterna börjar blomma är det en bra tid att skörda kryddor för vinterns behov, men du kan fortsätta skörda hela sommaren. Klipp av stjälkarna på förmiddagen när daggen torkat upp och sprid ut dem på en dagstidning där de får ligga och torka. Platsen bör vara varm och torr och helst inte solbelyst eftersom solljus gör att smak och doft ”dras ut” ur örterna. När de är helt torra kan du klippa isär den och förvara dem på mörka burkar. Smula inte sönder dem förrän du ska använda dem.

Se upp för ohyran

Gå en runda i din trädgård varje dag så upptäcker du tidigt om ohyra drabbat dina växter. En kraftig stråle med vattenslangen kan spola bort bladlöss och andra mindre aggressiva insekter. Prova annars såpvatten, eventuellt med en gnutta rödsprit, men tänk på att aldrig behandla när solen skiner då bränns bladen. (Till 1 l vatten, tag ½ dl såpa och 1 msk rödsprit.) I växthus kan du använda så kallade nyttoväxter som du beställer hem på postorder, om din butik inte har.

Lång blomning kräver mat

Växter som ska blomma länge kräver mycket näring. Hit hör till exempel återblommande rosor och klematis samt alla sommarblommor. Ge rosor och klematis en giva näring efter den stora huvudblomningen så får de kraft att bilda nya knoppar. Sommarblommor vattnas helst med en svag näringslösning varje gång. Och glöm inte knipsa bort överblommat för att stimulera knoppsättningen!

Potatissjuka

Om potatisblasten börjar vissna kan det vara ett tecken på att potatisplantan drabbats av potatisbladmögel. Då är det viktigt att klippa bort all blast så fort som möjligt. Knölarna kan däremot få ligga kvar i jorden och eftermogna tills det är dags att skörda. Är blasten borta kan sjukdomen (brunröta) inte gå ner i knölarna.

Vattna eller inte vattna gräset?

En gräsmatta som utsätts för långvarigt torka blir gul och trist. Men har du en väletablerad gräsmatta hämtar den sig efter första rejäla regnvädret. Vill du absolut ha en gräsmatta som är grön även vid längre torrperioder ska du börja vattna redan när gräset skiftar till mörkgrönt, ett säkert tecken på att den börjar lida av torka. Vattna rejält så att vattnet verkligen tränger ner på djupet (annars lockar du rötterna till ytan där de lättare drabbas av torkskador). Då behöver du inte heller vattna så ofta.

Gallra fruktträd

Glöm inte att gallra fruktträden! För att plommon, päron och äpplen ska kunna utvecklas ordentligt behöver träden i regel gallras. Plocka bort övertaliga frukter så får de som sitter kvar möjlighet att mogna ordentligt och växa sig stora och söta. Prova att skaka plommonträdet så att minst hälften av karten faller av – eller gallra så att du får två-tre fingrar mellan varje frukt. Äppleträdet gallras så att du kan ha en näve mellan varje kart.

Lufta, lufta och lufta!

Uterum och växthus kan bli olidligt varma under högsommaren. Inte bara människor vantrivs då, utan också växterna. I värsta fall sprängs cellerna och plantorna hämtar sig aldrig. Det bästa är att installera automatiska lucköppnare som öppnar sig så snart det blir varmt. Annars får du komma ihåg att öppna varje morgon. Det är bättre att ha öppet för mycket än för lite. Men det är klart, en sval sommar behöver växterna även i växthuset så mycket värme de kan få. Genom att spola av golvet med kallt vatten kan du snabbt få en avkylande effekt i uterummet eller växthuset. Var dock försiktig med att chockvattna växter som kanske hänger för att de är varma, inte för att jorden är torr.

Sommar och sol

Nu är det semestertider. Passa på att njuta av trädgården efter vårens och försommarens alla förberedelser. Nu blommar det som bäst och gräsmattan duger bäst till att ligga och njuta på. Under juli firas också rosens dag med många evenemang runt om i landet.


Augusti

Knipsa visset

Sommarblommorna fortsätter sätta nya knoppar hela sommaren om du tar hand om dem. Lika viktigt som att vattna och gödsla minst en gång i veckan är att plocka bort överblommat. Knipsa blommorna innan de satt i frö, så bildas snabbt nya blomknoppar. Annars lägger plantorna energi på att sätta frö och blomningen avtar eller upphör.

Rotfruktsmums

Du som har köksland kan fortsätta skörda grönsaker. Så här års brukar rotfrukterna bli färdiga och det är en delikat med nyskördade, lätt kokta, morötter eller rödbetor. Har du mycket kan du lägga in och spara till vintern.

Tomatfrossa

Glöm inte lufta växthuset så att temperaturen hålls så jämn så möjligt mellan natt och dag, annars är det lätt att tomaterna spricker. Får du stor skörd så gör marmelad, syltade tomater eller en god tomatsås som du fryser in. Alternativt  lägger du tomaterna i en påse och frys som de är och använder istället för burktomater under vintern.

Torka kryddor

Skörda dina örter och torka till vinterns behov. Oregano, timjan, rosmarin, dragon, rosmarin, citronmeliss och mynta är jättegott att torka. Sprid ut dem sort för sort på en dagstidning så torkar de snabbt. Dill, persilja och basilika blir oftast bättre om de fryses istället.

Dela och föröka

Nu är det dags att dela vårblommande perenner som står för tätt eller bildar för stora bestånd. Hit hör till exempel vivorna (Primula) som mår bra av att delas ofta. Iris behöver också delas regelbundet, ungefär vart tredje år. Enklast är oftast att lyfta hela plantan med en grep, dela den och plantera tillbaka så mycket som du vill. Överskottet bildar stommen till en ny rabatt eller byts med grannen till något du själv inte har.

Nya planteringar

Augusti betyder i regel fuktmättad luft, vilket är perfekt när du ska plantera nytt. Perenner, träd och buskar som kommer i jorden nu hinner rota sig ordentligt innan vintern och får en bra och tidig start nästa år. Passa på att skapa en ny rabatt eller buskplantering! I kalla delar av landet är det extra viktigt att inte vänta för långt in på hösten med planteringen, särskilt vintergröna växter behöver tid på sig.

Gräsmatta

Att så gräsmattan i augusti är en gammal bra regel. Fröna gror snabbt i sommarvärmen och jorden och luften är tillräckligt fuktiga för att de inte ska torka ut i ett nafs. Undvik dock gräsmattesådd mitt i en värmebölja. Tänk på att en nyanlagd gräsmatta (gäller även om du lägger gräs på rulle) ska vattnas ofta och lite – tvärtemot en etablerad gräsmatta.

Vattna eller inte vattna gräset?

En gräsmatta som utsätts för långvarigt torka blir gul och trist. Men har du en väletablerad gräsmatta hämtar den sig efter första rejäla regnvädret. Vill du absolut ha en gräsmatta som är grön även vid längre torrperioder ska du börja vattna redan när gräset skiftar till mörkgrönt, ett säkert tecken på att den börjar lida av torka. Vattna rejält så att vattnet verkligen tränger ner på djupet (annars lockar du rötterna till ytan där de lättare drabbas av torkskador). Då behöver du inte heller vattna så ofta. I slutet av månaden kan du höja klipphöjden på gräsklipparen något.

Plocka frukt och bär

Nu är det säsong för plommon och hösthallon. Plocka och ät så mycket ni orkar (nåja, plommon kanske man ska vara lite försiktig med för att inte få ont i magen) och gör sedan pajer, sylt och inläggningar. En omtyckt klassiker är plommon i madeira. Hallonen kan styckfrysas för att senare tas fram i lagom mängd till en kaka eller smoothie.

JAS betyder beskärning

Sensommaren är en perfekt tid att beskära träd och buskar. Passa på att gallra björken, magnolian eller lönnen, om det behövs. Stenfrukter ska också beskäras under JAS som står för juli, augusti och september. Persika, aprikos, körsbär och plommon behöver inte samma tuffa behandling som äppelträd, men att beskära dem lite grand och släppa in ljus och luft i trädkronan är bra för nästa års fruktsättning.

Föröka med frö

Det är spännande och lärorikt att samla frö från egna växter, oavsett om det är perenner eller sommarblommor. Gå en runda i trädgården och se vad du hittar. Lägg varje sort i ett kaffefilter med växtens namn på (om du kan det) och låt dem sedan ligga och torka på rumstempererad och torr plats. Till våren kan du prova att så och se vad det blir!

Lufta, lufta och lufta!

Uterum och växthus kan bli olidligt varma under högsommaren. Inte bara människor vantrivs då, utan också växterna. I värsta fall sprängs cellerna och plantorna hämtar sig aldrig. Det bästa är att installera automatiska lucköppnare som öppnar sig så snart det blir varmt. Annars får du komma ihåg att öppna varje morgon. Det är bättre att ha öppet för mycket än för lite. Men det är klart, en sval sommar behöver växterna även i växthuset så mycket värme de kan få. Genom att spola av golvet med kallt vatten kan du snabbt få en avkylande effekt i uterummet eller växthuset. Var dock försiktig med att chockvattna växter som kanske hänger för att de är varma, inte för att jorden är torr.


September

En sista blomning

Så länge vi slipper frost, så länge har du glädje av dina sommarblommor i rabatt och kruka. De brukar inte behöva vare sig vatten eller näring i samma utsträckning nu, men ett visst mått av skötsel krävs ändå för att de ska hålla sig fina. Växter som är förbi för säsongen läggs i komposten och ersätts med fräscha höstväxter. Bäst just nu är krysantemum!

Skörda mera

Nu är det mesta av primörerna säkert uppätet för länge sedan, men plocka gärna det som är kvar i kökslandet för vinterns behov. Ärtor och bönor kan förvällas och läggas i frysen, annat passar sig bättre som inläggning eller direkt i salladen. Lök bör hängas på tork för att få ett tjockare skal och därmed tåla lagring bättre. Allt som är ovan jord (utom kål och persilja) måste vara skördat innan första frosten.

Sista tomterna

De sista tomaterna kan ha svårt att mogna i växthuset. Då kan du plocka och hänga upp dem, gärna sittande på stjälken, i köksfönstret eller annan varm och ljus plats. De kommer att mogna efter hand.

Kryddlandet

Om du har kryddor som gått i blom, så klipp bort fröställningarna innan alla frön hunnit falla till marken. Annars har du snart oregano och citronmeliss överallt…

Dela och föröka

Du kan fortfarande dela vårblommande perenner som står för tätt eller bildar för stora bestånd. Hit hör till exempel vivorna som mår bra av att delas ofta. Iris är en försommarblommande perenn som ibland blir ”tom” i mitten, och då kan det vara lämpligt att dela och plantera om den. Enklast är oftast att lyfta hela plantan med en grep, dela den och plantera tillbaka så mycket som du vill. Överskottet bildar stommen till en ny rabatt eller byts med grannen till något du själv inte har.

Nya planteringar

September är nog den bästa planteringsmånaden på hela året. Värmen dröjer sig kvar i jorden, samtidigt som luften är fuktmättad, dagarna ofta klara och vackra. Det är med andra ord en perfekt tid för att anlägga nytt: perennrabatter, buskplantering, att sätta träd av olika slag. Varför inte plantera nya bärbuskar i trädgården så att du och familjen har något gott att plocka nästa sommar? Planterar du klätterväxter vid huset eller pergolan får de en tidig start i vår och hinner upp och täcka mycket mer av din spaljé än om du väntar till våren. Utbudet av växter är också stort i plantskolan nu!

Gräsmatta

Höj klipphöjden på gräsklipparen nu när säsongen går mot sitt slut, så håller sig gräset finare och grönare under en lång period och står även bättre emot vinterskador som annars kan drabba det när snön kommer så småningom.

Plocka frukt och bär

Nu är det säsong för päron och äpplen. Den som har fruktträd känner sig rik! (Om inte frosten knep blommorna och skörden är liten i år förstås.) Om du vill spara äpplen över vintern så behandla dem varsamt som ägg och lägg dem gärna ett och ett i papper i en låda så att ett eventuellt dåligt äpple inte smittar de andra. Äpplen förvaras svalt (ca 3-5 plusgrader), gärna mörkt och lite fuktigt. En jordkällare är perfekt men en låda (som skyddar mot djur) i ett skuggigt hörn i trädgården går också bra. När kylan smyger sig på skyddar en vanlig kylväska i frigolit bra.

JAS betyder beskärning

Sensommaren och tidiga hösten är en perfekt tid att beskära träd och buskar. Passa på att gallra björken, magnolian eller lönnen, om det behövs. Stenfrukter ska också beskäras under JAS som står för juli, augusti och september. Persika, aprikos, körsbär och plommon behöver inte samma tuffa behandling som äppelträd, men att beskära dem lite grand och släppa in ljus och luft i trädkronan är bra för nästa års fruktsättning.

Föröka med frö

Det är spännande och lärorikt att samla frö från egna växter, oavsett om det är perenner eller sommarblommor. Gå en runda i trädgården och se vad du hittar. Lägg varje sort i ett kaffefilter med växtens namn på (om du kan det) och låt dem sedan ligga och torka på rumstempererad och torr plats. Till våren kan du prova att så och se vad det blir!

Växthuset

Nu är det snart dags att flytta in exotiska växter i växthuset om den första nattfrosten hotar. Rensa gärna ut sommaren först. Kasta alla vissna växter och dra upp färdigskördade tomatplantor. Städa sedan ordentligt innan du bäddar för vintern. På så sätt slipper du övervintrande ohyra och skadesvampar. En diskborste och lite vanligt handdiskmedel fungerar utmärkt!

Hösten är här

Nu börjar vardagsrutinerna åter få fäste och sommaren känns avlägsen. Kanske ska du samla alla bilder och sommarminnen i en pärm eller vacker skrivbok? Eller besök någon av de höstträdgårdsaktiviteter som äger rum i september.


Oktober

Se upp för frosten

Efter en skön och varm september kan det upplevas som att den första rejäla frostnatten kommer plötsligt, även om det länge varit nere och nosat kring nollstrecket. Se till att plocka in alla frostkänsliga växter i kruka som du vill spara till nästa år. Hit hör förstås alla medelhavsväxternsåsom olivträd, citrus, nerium och rosmarin, men också pelargoner. Helst vill de här växterna övervintra svalt, men absolut frostfritt, och ljust. Placerar du dem i en källare eller ett garage behöver de i regel tillskottsbelysning för att överleva. Ju varmare övervintringsplats - desto mer ljus och vatten behöver växterna under vintervilan.

Grönsakslandet i vila

Skörda eventuellt kvarstående grönsaker. Purjolök, grönkål och persilja kan stå kvar i kökslandet då de tål en del frost. Skörda efter hand och dra helst upp purjolökarna innan tjälen kommer, annars får du skära loss dem med en kniv. Tomma grönsaksbäddar kan du täcka med torra löv eller halvförmultnad kompost, då tar maskarna hand om det så fort värmen återvänder.

Plocka upp fallfrukten

Det är dags att plocka upp fallfrukten. Svampsjukdomar som skorv och fruktmögel trivs i den kvarliggande frukten.

Växthus

Töm växthuset på gamla växtrester och städa ordentligt i vinklar och vrår. En diskborste underlättar att komma åt vid profilerna där ohyra och sjukdomsalstrande svampar annars kan övervintra.

Krukor

Många urnor är känsliga för frost och bör därför tömmas inför vintern. Placera dem upp och ner så minskar risken ytterligare för att de ska spricka och få frostskador. Allra helst förvarar du dem i ett förråd eller motsvarande, annars intill husväggen där det är så torrt som möjligt. Den ordentlige diskar krukorna nu för att minska jobbet till våren.

Vinterbona rabatten

Rabatterna behöver varken städas eller grävas inför vintern. Det bästa är att låta perennerna vissna ner i lugn och ro och låta fröställningarna stå kvar som dekorativa element i trädgården. Det är dock okej att rensa en sista omgång ogräs och plocka undan fula blad och stjälkar som lagt sig ner. Det gamla riset på perennerna skyddar växten under vintern och fångar upp snö som ger ett varmt vintertäcke. Det vissna riset skuggar också mot den första skarpa vårsolen som annars kan locka perennerna att börja växa för tidigt.

Tulpaner i jorden bums!

Vårlökarna ska helst planteras redan i slutet på augusti i norra delen av landet och i september i övriga landet, men om du har lökar liggande så är det ändå bättre att plantera dem nu än inte alls. Tulpaner är riktigt tåliga och har inte lika bråttom i jorden som till exempel snödroppar och narcisser. Lökar planteras tre gånger så djupt som löken är stor och med 10-15 cm avstånd, ju mindre lök desto tätare kan de sättas. Fyll på planteringshålet med jord och vattna. När temperaturen mer ihållande lägger sig kring nollan kan du täcka marken med täckbark eller granris för att försena tjälen, vilket ger lökarna ytterligare någon vecka på sig att rota sig.

Höstfint på trappan

Gör höstfint på trappan eller vid entrén genom att plantera några krukor med fina höstblommor. Det finns många växter som både är vackra och tål lite frost. Prydnadskål, ljung och alunrot hör till de tåligare, men även olika typer av buskveronika, Hebe, vinterbär, Skimmia, och murgröna är vackra i krukor. Det är ett trevligt och enkelt sätt att hälsa välkommen och inte minst, känna sig välkommen hem! Använd helst frosttåliga krukor till dina höstplanteringar så behöver du inte oroa dig för frostskador. Korgar av olika slag, trälådor och Lindesbergskrukan, som görs i ett frigolitlikande material, är särskilt användbara. Komplettera gärna ditt arrangemang med några vackra prydnadspumpor i slutet av månaden då halloween infaller.

Räfsa löv

Lite höstlöv på gräsmattan är ingen fara, men stora mängder löv kan lägga sig som kompakta ”kakor” och kväva gräset. Räfsa ihop löven och lägg dem på komposten, eller räfsa in dem under buskage eller i rabatten. Där tas de snart om hand av maskar och bryts ner till fin mull. Det är slöseri att köra löv till tippen!

Försvåra för sniglarna

Den spanska skogssnigeln övervintrar genom att borra sig ner i jorden eller gömma sig under brädor och krukor. Genom att städa bort lämpliga övervintringsmöjligheter minskar du antalet sniglar till nästa år. Ta bort högar av gammal bråte och töm jorden ur alla krukor. Lyft in jordsäckar, redskap och annat i trädgårdsskjulet. Låt heller inga öppna komposthögar ligga orörda. Genom att gräva om dem eller räfsa ut jorden, minskar risken att de blir ett vinterbo åt sniglarna. Till sist bör du gräva ytor med bar jord, till exempel kökslandet, så att eventuella sniglar och ägg som göms nere i jorden kommer upp till ytan och fryser ihjäl under vintern.

Kupa rosorna

Rosornas rötter är känsliga för kyla. Genom att kupa upp jord över rosbusken skyddar du rotsystemet och minskar risken för att rosen ska frysa bort under vintern. Särskilt viktigt är det att kupa tehybrider och andra rabattrosor. Buskrosor brukar vara tåliga, men moderna sorter, såsom engelska buskrosor kan med fördel kupas. Även klätterrosor kan kupas. Använd planteringsjord, kogödsel på säck eller barkmull för att kupa rosorna. Kratta upp cirka 10-20 cm jord kring plantan. Toppa gärna med torra löv och kanske lite granris som håller dem på plats.

Vinterförvara dahliaknölar

Dahlior är extremt känsliga för frost och vissnar ner efter första frostknäppen. Då är det också dags att gräva upp knölarna, som inte överlever vintern i vårt klimat men som inte är riktigt lika känsliga som blommor, blad och stjälkar. Lyft upp knölarna med en grep, klipp bort allt ovanjordiskt, men lämna gärna 10-15 cm på stjälken och lägg knölarna att torka några dagar. Därefter kan jorden skakas av och knölarna läggas i lådor med torvmull eller sågspån. Förvara dem svalt (kring 5 grader), mörkt och gärna lite fuktigt så att de inte torkar ut (men inte så fuktigt att de ruttnar). Till våren tar du fram dem och planterar ut dem i rabatten på nytt. Har du dahliaknölar i krukor kan du lyfta in hela krukan till källare eller garage. Gladiolus, montbretia och doftlilja vinterförvaras på samma sätt som dahlior.

Förbered för våren

Röj undan skräpiga blommor och krukor på balkong och terrass. Det är så mycket roligare att börja till våren om det är städat och klart. Passa också på att diska krukor, rengöra och slipa verktyg. Kom också ihåg att ta in trädgårdsmöblerna – det är ett säkert sätt att förlänga deras livslängd.

Krukväxterna inomhus behöver omsorg

Titta till dina krukväxter. Bekämpa eventuell ohyra och plocka bort vissna och fula blad.  Nu kan du upphöra med gödning och även dra ner en aning på vattningen. Växter som ser riktigt trötta och hängiga ut kanske ska bytas ut mot något nytt och fräscht? Många krukväxter blommar bara en gång i hemmiljö och är därför inget att spara. När elementen slår på blir inomhusluften lätt torr och då mår växter med stora gröna blad bra av en dusch.

Planteringsdags!

När man tror växtsäsongen är över, är det förstås inte alls så. Du som vill plantera en ny häck eller rosor, har den bästa månaden för detta just nu, i oktober – bortsett från de kallaste delarna av landet. Det är nämligen nu som sortimentet av barrotade häck- och rosplantor är som störst. Nu är växterna i vila, vilket gör att de kan säljas buntvis utan kruka och jord, något som gör dem lätta att transportera, hantera och därmed mycket prisvärda. Hör efter om du kan beställa plantor i förväg – något som kan vara viktigt om du planerar att sätta en lång häck. Förvara inte barrotade plantor hemma längre än absolut nödvändigt – max några dagar - och då alltid fuktigt och skuggigt. Sätt dem i en hink med lervatten några timmar innan plantering så blir de spänstiga och fina. Dessa växter kommer att få den allra bästa starten till våren och glädja dig med bra tillväxt och, i rosorna fall, även blommor. Även pioner kan planeras nu om du bor i södra halvan av landet.

Mata småfåglarna

När flyttfåglarna gett sig av är det dags att börja mata småfåglarna med nötter, frön och talgbollar. Skaffa gärna en modern fågelmatare som både är vacker och hygienisk, genom att fåglarna inte kan förorena i maten.

Förbered julen

Det kan låta tidigt, men om du vill driva hyacinter och amaryllis själv, är det dags att köpa lökar och sätta dem till drivning nu. Allra längst tid tar hyacinterna, medan de mest ovanliga amaryllislökarna brukar sälja slut först.Samla kottar, nypon, mossa och vackra grenar till din julgrupp och adventskrans.

Sista frukten

Skörda de sista äpplena och lägg dem till vinterförvaring. Vira in dem ett och ett i tidningspapper och lägg dem därefter i en trädlåda, eller stor kylväska (som kan stå på balkong eller terrass ett tag ännu). Äpplen trivs bäst när det är frostfritt men svalt, runt 5 plusgrader, mörkt och lite fuktigt. Titta till frukten då och då och plocka bort kantstötta eller dåliga frukter. De brukar uppskattas av fåglarna.

Klipp gräsmattan en sista gång
Klipp den inte för kort. Lagom höjd är ca 5 cm.

Få helgdagar

Under oktober infaller inga särskilda helgdagar, men många barn, och vuxna med barnasinnet kvar, uppskattar att fira Halloween som infaller sista lördagen i oktober. Då får man klä ut sig till vad man vill, inte nödvändigtvis något läskigt, och leka ”bus eller godis”, vilket innebär att man knackar på hos grannen visar sin fina utstyrsel. Som belöning får man en karamell, eller något annat gott. Enligt amerikansk tradition gröper man också ur pumpor och skapar kreativa ljuslyktor som ställs på trappan eller vid entrén. Håll också utkik efter de sista äppelutställningarna och skördefesterna runt om i landet.


November

Vintern på väg

Nu är vintern obönhörligen på väg, kanske har snön redan börjat lägga sig på vissa platser. Det innebär att trädgårdsarbetet går in i en lugnare fas. Ställ undan sekatör och spade, och börja drömma om våren.

Övervintring

Om du har ett växthus, uterum eller en inglasad balkong är det möjligt att göra ett övervintringsrum åt dina Medelhavsväxter där. Det finns ”tält” av isolerande bubbelplast där man kan ställa in sina växter, eller så bygger du själv ett litet ”rum” med hjälp av bubbelplast som finns att köpa som metervara. Fördelen med bubbelplasten är att den isolerar något samt släpper igenom ljus. Det behöver ändå kompletteras med en värmefläkt när temperaturen går under noll grader. Om en sådan fläkt kopplas till en frostvakt slår fläkten automatiskt på och av och håller därmed temperaturen på rätt nivå. I denna miljö trivs olivträd, myrten, citrusväxter, nerium, timjan, rosmarin och så vidare. Kom ihåg att lufta ibland så att det inte bildas kondens och växterna möglar.

Löv är guld värt

När de sista höstlöven fallit är det dags att räfsa bort dem från gräsmattan där de kan kväva gräset. Lägg dem istället under bärbuskar, prydnadsbuskar eller direkt i rabatten där de kommer att brytas ner och göra jorden mer porös och levande, vilket gynnar växterna. Lägg några kvistar eller granris ovanpå så att löven inte blåser bort.

Ops, glömde lökarna!

Föll du för vårlökarna tidigare i höstas, men har inte haft tid att gräva ner dem? Nu är det lite i senaste laget om du inte bor allra längst i söder. Plantera dem istället i en stor korg, till exempel en flätad pilekorg som du fodrar med plast (stick hål i botten). Bottna med lecakulor, fyll på jord, och lägg där efter i lökarna tätt, men utan att de rör vid varandra. Sen fyller du på med 10 cm jord till och kan, om du vill, lägga ett lager med smålökar ovanpå innan du toppar med 5 cm jord ytterligare. Vattna och ställ på sval plats. Det måste bli tillräckligt kallt för att lökarna ska gå i vintervila, men jorden ska helst inte genomfrysa mer än korta perioder.

Höstfint vid entrén

Se över dina höstkrukor och rensa bort krysantemum, cyklamen och annat som skadats av frost eller fuktig väderlek. Ersätt med någon vackert nyinköpt växt, kanske murgröna eller vackra buntar av vintergrönt såsom gran, tuja eller buxbom. Även hyacinter gör sig väldigt fint i senhöstens krukor, så länge det inte blir mer än någon enstaka minusgrad. En lykta på trappan känns härligt välkomnande!

Fint på graven

Den 2 november infaller Alla Helgons Dag och till dess vill man förstås göra lite fint för sina nära och kära på kyrkogården. Seden att lägga ut en krans på graven är symbolisk – cirkeln symboliserar ju evigheten. Komplettera med blommande ljung, vintergrönt och silverek som håller sig fin länge. En gravlykta hör också till.

 Samla minnen

Gå igenom din trädgårdssommar och skriv ner dina minnen medan de ännu är färska. Komplettera gärna anteckningarna med bilder på fina växter, båda sådana som du själv odlat och sådana du fotograferat hos andra. Denna dagbok är ett bra underlag när du ska planera nya stordåd i din egen trädgård. Tag sedan fram din favorit ur trädgårdsbiblioteket, luta dig tillbaka i fåtöljen och dröm dig fram till våren!

Krukväxternas tuffa tid

Dagarna är korta nu och ljuset svagt. Det gör att krukväxterna har det tufft. Se till dem ofta, plocka bort visset och bekämpa ohyra, och se till att de står ljust. Vattna inte för mycket, även om det är 20 grader inomhus så är de flesta växter i vila nu. Om krukväxterna ser hängiga ut kan du komplettera med något nytt och färgstarkt så känns det genast bättre. Så här på hösten finns det gott om härliga växter i glada nyanser som ger färg till hemmet, till exempel höstglöd. Orkidéerna har också sin höjdpunkt nu!

Mata småfåglarna

Fortsätt mata småfåglarna, eller sätt igång om du ännu inte börjat. Fåglarna är dina bästa vänner i kampen mot sommarens bladlöss, men de behöver hjälp för att klara sig igenom vintern.


December

Snön värmer

Var glad för snön som faller över din trädgård. Den skyddar växterna mot värsta kylan genom att isolera. Tjälen går inte alls lika djupt om det ligger ett snötäcke på marken som om det är barmark vid samma temperatur. Vid långvarig barmark i kombination med många minusgrader kan du skydda växterna och deras rötter genom att täcka marken med täckbark eller granris. Särskilt nyplanterade växter, som ännu inte hunnit rota sig fullt ut, kan behöva ett sådant vintertäcke.

Snön knäcker

Snön har nackdelar också, särskilt om det faller mycket snö på en gång. Grenar på unga träd och buskar knäcks lätt av tung blötsnö. För att skydda dem bör du därför gå ut och skaka loss snö efter varje snöfall. I områden som ofta är snörika kan det löna sig att bygga ”snöburar” till ömtåliga växter såsom rododendron. Tänk på att de ska vara luftiga så att det inte blir för tätt och fuktigt. Trådkorgar är ett alternativ till mindre buskar såsom buxbomsklot. Gå inte i onödan på gräsmattan. Nertrampad snö försenar gräsets start på våren.

Skydd för gnagare

Rådjur, harar och kaniner kan ställa till det i trädgården genom att äta på växter och gnaga på stammar. Ett högt nätstaket är det som bäst håller borta rådjuren, men man kan också prova olika form av rådjursskrämmare. Det finns både illaluktande medel att sätta ut och elektroniska avskräckare. För att skydda unga träd mot gnagskador är det bra att förse trädet med ett gnagskydd. Trampa till runt stammarna så att inte smågnagare kan ta sig fram till stammen under snötäcket.

Övervintrande växter

Om du övervintrar växter i garage, växthus eller källare är det viktigt att titta till dem då och då. Minst en gång i veckan bör du se till att temperaturen är rätt, till exempel genom att frostvakten fungerar som den ska. Vattna vid behov, men var noga med att inte övervattna! Gödsling behövs inte alls den här perioden. Eventuell extrabelysning ska vara tänd 12-15 timmar per dygn. Växterna behöver natt också. Använd gärna en timer.

Få måsten i trädgården

De flesta växter vill vara helt ifred under vintern. Men du kan behöva binda upp klätterväxter som växt mycket under sommaren för att de inte ska blåsa sönder. Har du en vinranka i växthuset bör den också beskäras nu, helst före jul eftersom den börjar sava tidigt och kan ta stryk om du beskär den för sent.

Börja drömma

Mörka, kalla kvällar är inte perfekta för trädgårdsarbete, men däremot till att drömma och planera för nästa säsong. Hämta inspiration i tidningar, böcker och på nätet när du ska planera för din trädgård. Tänk både på form och design, olika funktioner och växter som kan bidra till att göra trädgården mer ombonad och blommigare. Att ha en anteckningsbok där man samlar klipp, idéer och bilder är praktiskt.

Julblommor i fönstret

Nu är butikerna fulla med härliga julblommor! Klassiker som julstjärna och hyacint har sällskap av många andra såsom julros, azalea och tazetter. För att inte glömma amaryllis, som har blivit en av de mest populära julblommorna. Att ha levande blommor i hemmet förstärker julstämningen och julmyset. Sätt gärna många tillsammans eftersom det stärker effekten. Och varför inte ha lite olika nyanser på blommorna i olika rum, kanske rött i köket, vitt i vardagsrummet och rosa julblommor i sovrummet?! Stämningsfulla ljuslyktor och vackra krukor i modern design är alltid trevligt.

Mata småfåglarna

Fortsätt mata småfåglarna. Ju kallare det blir desto mer fett behöver de. Häng ut talgbollar eller häll lite rapsolja över havregrynen som du matar fåglarna med.